MUDr. Jiří Pešina
lékař, moderátor, publicista
mobil:
+420 602 833 953


e-mail:
pesina@centrum.cz
 
Nejbližší vysílání

Správnou životosprávou proti návykové zácpě
Fotogalerie
Správnou životosprávou proti návykové zácpě

Návyková, neboli, habituální zácpa vzniká útlumem či vyhasnutím defekačního reflexu. Tento reflex lze nacvičit, postup je jednoduchý.  Člověk trpící návykovou zácpou se ráno po probuzení napije sklenice minerální vody. Pak provede obvyklé ranní úkony každý den ve stejném pořadí a ranní rituál zakončí snídaní (např. jogurt s ovesnými vločkami). Poté se s odstupem 20-30 minut pokusí o defekaci, bez ohledu na to, zda se dostavilo spontánní nucení. Toto je nutné provádět s železnou pravidelností každý den po dobu několika týdnů. Ve většině případů se úspěch dostaví. Pokud je v dosahu toaleta, pak je důležité, aby člověk nikdy nepotlačoval nucení na stolici a snažil se tělu vyhovět. Proti vzniku zácpy můžeme bojovat i správnou životosprávou a vytvořit si určitou pravidelnost v jídle a v režimu dne. Na prvním místě je dostateční příjem tekutin, což znamená 1,5 - 2 litry denně. Nedostatečný příjem tekutin je někdy jedinou příčinou zácpy. Voda, kterou získáváme z potravy se z těla vylučuje močí, potem, dechem, ale také stolicí. Sušina ve stolici tvoří maximálně 10 - 20%. Při nedostatku vody v těle se voda vstřebává i ze střevního obsahu v tlustém střevě a stolice se tak zahušťuje. Svůj význam mají i  vlákniny, které na sebe váží vodu a bobtnají, čím zvětšují objem stolice, která má pak přiměřenou konzistenci a podporuje činnost střev. Vlákniny ve střevech pracují i mechanicky jako „kartáček", který je čistí, navazují na sebe některé škodlivé látky z potravy i produkty bakteriální střevní mikroflóry. Vláknina je obsažena například v zelenině, ovoci, obilninách nebo luštěninách. Nezničí se žádnou úpravou a nevadí jí vaření, konzervace ani krájení nebo mixování. Vlákninu obsaženou v potravě lze doplnit otrubami. Nezáleží na tom, zda jsou  pšeničné, žitné nebo ovesné. Většinou stačí 1 - 2 polévkové lžíce denně. Otruby jsou chuťově nevýrazné, proto se přidávají třeba do jogurtů, kaší nebo hustých polévek.

 

Česká televize - Domácí lékař aneb Nic není jen tak

Zácpa   přehrát on-line


Fotografiie jsou roztříděné do několika kategorií.